ÇOCUKLARLA DRAMA-FOTOĞRAF ATÖLYESİ

Proje: "Kumbaracı Yokuşu Çocukları "

Proje ve eğitimci: Filiz Işık

Galata Kulesi, Tophane ve Boğazkesen üçgeninde yaşayan çocuklar, sanat ve tarihin içinde olsalar da yine de onlara yabancılar. Tarihi eserlerle çevrelendikleri halde birçoğu kapısını çalmamış, müzeleri ziyaret etmemiştir. Ev ve okul arasında gidip gelmektedirler. "Kumbaracı Yokuşu Çocukları" projesi esas olarak, tarih ve fotoğraf konusunu içermektedir. Türkiye'nin küçük bir panoramasını içeren, çok kültürlü yapısını en iyi ifade eden yerlerden biridir burası... Camileri, kiliseleri, çeşmeleri, mezar taşları, kuş evleri, kapıları, pencereleri ve mimarisiyle çok özel bir alandır.

Çocuklarla çalışma yaparken yüzyıllar boyu, sosyal hayattaki değişikliği onlara anlatmak ayrıca belli sanat akımları hakkında bilgi vererek, yaşadığı yeri tanıması, koruması ve o yeri anlayıp, bir üretimde bulunması hedeflenmektedir. Çalışma biçimi olarak drama tekniklerinden yararlanarak fotoğraf çekimi öğretilmektedir.

Sokak sokak gezilecek, konuşulacak, eserlerin oldukları yerde çalışmalar yapılacaktır. Yaşayarak öğrenme tekniği çalışma biçimini oluşturacaktır. Bölgedeki sanatçı atölyeleri ziyaret edilecek, öğrencilerin kendilerini her açıdan geliştirmeleri sağlanacaktır. Beyoğlu Belediyesi'nin desteği ile öğrencilerimiz için tahsis edilmiş Tophane Semt Konağı'nda dersler yapılmaktadır. Yaşları oniki ile on arasında değişen yirmi öğrenci çalışmayı sürdürmektedir. Kasım 2007'de başlayan atölye, Mayıs 2008 de sonlanacaktır. Bu süre sonucunda Kumbaracı Yokuşu'nda çocukların çektikleri fotoğraflardan oluşan sergi açılacaktır.

Atölye sonucunda çocuklar, hayatı daha farklı gözle algılayacaklar; yaşama karşı sadece seyreden değil, katılan ve dönüştüren bir birey olarak kendilerini ifade edebileceklerdir.

Bu proje CAMERAMUSEUM'un (NEKSAV- HİLMİ NAKİPOĞLU) Ana Sponsorluğunda BEYOĞLU BELEDİYESİ'nin Mekan ve Lojistik Desteği ile Yapılmaktadır.